Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С будителска мисия далеч от пределите на родината

Българското училище в Мароко разказва за будителите чрез виртуален музей

Всяка година 1 ноември е повод за радост и гордост от учителската професия за Ани Радева, ръководител на училище „Родолюбие“

Ани Радева
Снимка: БНУ „Родолюбие“

“Кралство Мароко е екзотична страна, която привлича хората с топлото си слънце и красива природа, с усмивките и гостоприемството на местното население към хората от чужди държави” – така започва разказа си за страната, в която живее от 24 години, българката Ани Радева. Но пребиваването си в далечната държава тя е превърнала в мисия и отдаденост на каузата България. Като ръководител на неделното българско училище „Родолюбие” към българското посолство в Мароко, сънародничката ни се грижи за съхраняване на родния език, културната идентичност и съживяване на традициите сред българската общност там.


“Богатата ни история и култура е запазила имената на редица бележити българи, които с гордост определяме като народни будители. Благодарение на тях съществува и днес българската нация, вярата в непреходните ценности, в морала и добродетелите, които са ни запазили през вековете” – посочи в интервю за Радио България Ани Радева. И като учител в българското неделно училище, се обърна към всички свои колеги, които живеят с мисията на истински днешни будители.

“Всеки може да бъде наречен будител, стига да допринася за съхраняването и развитието на българската култура и история, българския език и самосъзнание, да носи България в сърцето си, като мил и чист спомен, обич, мисъл и надежда – категорична е Ани Радева:– Ролята на неделното българско училище „Родолюбие“ е огромна за съхраняване на българския език и дух сред общността в Кралство Мароко. Училището е обединяващ фактор за всички българи, то пази спомена за всичко българско – литература, история, обичаи, традиции. Честванията на Коледа, Баба Марта, 24 май, организирането на работилнички и ателиета са истински живи празници за българите, живеещи зад граница.

За развитието на училището от значение е подкрепата, която получаваме от Министерството на образованието и науката и съдействието на българското посолство в Мароко. Благодарение от финансирането от българското Министерство на образованието, ние успяхме да закупим книги, учебници, имаме училищна библиотека в гр. Казабланка - рафтовете ѝ са запълнени с книги. Дори възрастните в града идват в библиотеката, за да търсят четиво на български. Освен учебници, училището закупи и български народни носии за децата. Когато организираме празници, децата са облечени с тях. Много голяма е подкрепата и от родителите, които полагат големи усилия, за да водят децата в школото, въпреки че повечето живеят на много далечни разстояния - отделят от времето си, за да присъства детето им на наши занятия. Води ги единствено желанието да се учи български език и да се знае за българските традиции. Аз съм много щастлива, че има такива хора, които от сърце обичат България и така изразяват своята привързаност към нея. Те ми дават кураж в работата, всички заедно се подкрепяме, за да може да продължава това будителско дело и занапред.”

Ани Радева споделя, че всяка година с наближаването на 1 ноември, усеща искрена съпричастност и голямо желание да се говори за делото на народните будители сред семействата на българите в Кралство Мароко. По думите ѝ, този устрем и преклонение пред всичко българско се усилва, когато човек живее извън пределите на страната ни. Споменът за България и идеалите на народа ни се предава и на младото поколение българи, живеещи зад граница.

Тази година ние в училище „Родолюбие” подготвихме виртуален музей на българските будители и всеки родител имаше за задача да разкаже, каквото знае за пазителите на духа и българската култура. Беше възложена задача и на децата - сами да научат стихотворение за народните будители и да разкажат за някого от българските книжовници, революционери или творци. С това обръщаме специално внимание на учениците върху темата за будителството - какво влагаме в думата, кои са народните будители, с какво ще запомним техните дела.

Миналата година по темата проведохме открит урок в присъствието на много гости, не само българи. Така запознахме всички, включително и гостите от Марко с делото и празника на Народните будители. Всеки път посрещаме 1 ноември с особено вълнение, защото имаме съзнание за будителската си мисия. Така и ние, макар и далеч от пределите на родината, пазим паметта и се учим от великите умове на България, благодарение на които и днес съществуваме като нация. Много се радвам на усилията, ентусиазма и старанието, с които децата в Мароко научиха наизуст стихотворения и песни, посветени на будителите.“

Снимки: БНУ "Родолюбие" Кралство Мароко



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16