Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

България се нуждае от стабилен кабинет, немалко от партиите работят за предсрочни избори

Снимка: Красимир Мартинов

Страната ни се нуждае от редовно правителство, за да бъде приет цялостен бюджет, както и законите, от които зависят траншовете по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Йерусалим, където се провежда XVII Световна среща на българските медии. Тя изтъкна, че президентът Румен Радев този път е дал достатъчно време на политическите сили, за да намерят най-подходящата формула за съставяне на кабинет.

“Партиите заявяват, че правят всичко възможно, за да се състои правителство, но след първата положителна посока има едно “но” и следва многоточие – заявява още вицепрезидентът. – Диалогът не върви в посока проблемите на страната и търсене на пресечна точка и консенсус в тези решения. У мен продължава да стои усещането, че една немалка част от политическите сили иска веднага нови избори, надявайки се на по-висок резултат.”

Според Илияна Йотова от начина, по който работи Народното събрание, съвсем скоро ще стане ясно дали ще бъде съставено правителство, при това с “дългосрочна програма, устойчиво и стабилно”.

Вицепрезидентът коментира и напрежението, свързано с украинските бежанци у нас. Вчера много от тях излязоха на протест, защото в последния момент разбраха, че трябва да напуснат хотелите по морето и да бъдат преместени в държавни бази във вътрешността на страната. Междувременно част от хотелите спряха да предлагат храна на настанените при тях, а други настояха хората да заплащат престоя и храната си, ако искат да останат.

“Що се отнася до условията и последните претенции, не е добре, когато се приемат жени с малки деца без каквито и да било условия– каза Илияна Йотова. – Трябва да бъде и по-навременна помощта за хотелиерите, защото спомняте си колко време си чакаха средствата от държавата, за да не фалират. И едновременно с това интеграцията на тези хора да бъде наша най-важна задача – не толкова настаняването. Оттук нататък е много важно да си дадем сметка на какъв контингент от тях можем да разчитаме, за какъв определен период от време, тъй като рискуваме да се пилеят средства, а резултатите да не са задоволителни нито за хората, които идват, нито за нас като български граждани.”

Медиите са в дълг към украинските бежанци, смята още Илияна Йотова, която се обърна към журналистите с въпроса кога за последен път за разказвали за техните проблеми.

“Всъщност ние имаме един голям вакуум през летния сезон, когато изведнъж темата ”Какво става с тези хора” изчезна от полето на българските медии – продължи тя. – Ние отразяваме само тогава, когато се състои някакъв скандал, има някакъв проблем както сега с преместването им от хотелите в, както едно време се наричаха, станции към различните ведомства. За мен най-важното е да говорим за това колко от тези хора смятат да обвържат бъдещето си с България и как тя може да ги интегрира в обществото, така че действително да изпълним всички условия, на които те се надяват, идвайки в страната ни.”

На въпрос на Радио България, свързан с образа на България зад граница, Илияна Йотова посочи:

Това е едно поле, на което много може да се работи, защото имаме определен проблем в това отношение. Образът на България навън не може да бъде една нарочна реклама – подобно на онези, които слушаме всяка вечер в рекламните блокове. Това са всички онези положителни стъпки и политики, които България предлага и за своите граждани на територията на страната, и за тези, които живеят извън нея. От това по-добра реклама няма – и най-вече тогава, когато новините за България са свързани с категоричните позиции на международната сцена, които тя е отстояла, и е намерила достатъчно съюзници, за да ги осъществи.”

Чуйте повече в звуковия файл.

Съставил: Диана Цанкова /по въпроси на Красимир Мартинов, БНР-Радио България и други медии/


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28