Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

4,5 млн. украинци останаха без ток заради руските атаки

Киев
Снимка: БГНЕС

Близо 4,5 млн. украинци или над 10% от предвоенното население на страната от снощи са без ток заради руските атаки, съобщи във видеообръщението си президентът Володимир Зеленски. Засегнати са Киев и още десет области, сред които – Киевска, Днепропетровска и Запорожка. Зеленски обвини Кремъл, че прибягва до енергиен тероризъм, тъй като войските му постигат малко успехи на бойното поле.Той призова местните власти да пестят електроенергия, добавяйки, че сега не е време за ярки витрини или реклами.

Руските сили вероятно ще изоставят позициите си на западния бряг на Днепър, казва в интервю Кирил Стремоусов, зам.-ръководител на руската окупационна власт в Херсонска област, информира Ройтерс. Пред прокремълската медия "Соловьов лайв" той пояснява, че руските части вероятно ще се изтеглят на източния бряг. Засега няма официална реакция на Киев, но ако съобщението се потвърди, това ще бъде най-унизителното руско оттегляне от началото на нашествието в Украйна, коментира Ройтерс. Русия от месеци се сражава, за да удържи контрола върху територии западно от Днепър, където е пратила десетки хиляди войници за подкрепление. Тази зона включва Херсон - единственият окупиран от Русия голям град в Украйна, както и язовир на реката, който захранва с вода анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.  

Международната агенция за атомна енергия не е открила признаци за недекларирани дейности в ядрената област, съобщи Ройтерс. Инспекцията на три съмнителни според Москва обекти е направена в отговор на обвиненията, че Киев разработва т.нар. мръсна бомба – конвенционален експлозив, комбиниран с радиоактивен материал.

Междувременно руското военно министерство обяви, че успешно е преминало изпитанието на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна от борда на атомната подводница “Генералисимус Суворов”, предаде АФП. Ракетата, която е способна да носи ядрена бойна глава и скоро се очаква да влезе на въоръжение в бойния флот, е изстреляна от Северно море и е поразила набелязаната мишена на полигон на п-в Камчатка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00