Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България може да бъде лидер в производството на зелен водород

Снимка: www.presidency.eg

Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Египет, където той участва в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Радев подчерта, че страната ни си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но има и трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници. Според него страната ни може да стане регионален лидер и в производството на енергията на бъдещето - зеления водород. "Ние трябва да работим много с нашите партньори, така че България да не бъде просто територия, през която се пренасят енергоресурси. Ние можем да бъдем страна, която да произвежда енергията на бъдещето. Имаме всички предпоставки и като природни ресурси, и като научен потенциал", подчерта президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35