Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът настоява за съвместно разследване за стрелбата на българо-турската граница

Граничен полицай беше убит при престрелка край с. Голям Дервент

| обновено на 08.11.22 в 11:11
Снимка: Александър Йорданов

Президентът Румен Радев определи убийството на български граничен полицай като безпрецедентно, след като от територията на съседна държава е стреляно по български униформен. Той очаква външно министерство да извика за обяснение турския посланик, а случаят да бъде съвместно разследван от двете държави. 

Групата, която е стреляла по българския патрул се е оттеглила към вътрешността на Турция, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. "Турските колеги ни увериха, че ще направят всичко възможно и нужно тези хора да бъдат намерени и изправени пред закона“, каза Демерджиев 

Оградата по границата с Турция е с дупки и е ненадеждна. Трябва ни бетонна стена с 3 метра височина, каза пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Служител на „Гранична полиция“ почина, след като е бил прострелян по време на наряд по границата с Турция в района на с. Голям Дервент, което е близо до граничния пункт Лесово - Хамзабейли. Инцидентът е станал в понеделник около 20:35 ч. В патрула е имало служител на „Гранична полиция“ и военнослужещ. След престрелката военният е успял да се оттегли от гористата местност в района на нападението.

От вътрешното министерство казаха пред БНР, че по случая на граничната бразда е проведена среща с турските власти, тъй като се предполага, че извършителят е бил на територията на Турция. През последните месеци в Голям Дервент се наблюдават доста мигранти, потокът е засилен, заради което са били подсилени и патрулните екипи в района, е обяснил кметът на селото Иван Франсъзов.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отмени официалното отбелязване на празника на националната полиция, който се отбелязва на Архангеловден.

"На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай." Това заяви пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в полицията. Той призова достатъчен брой нови специално обучени служители да започнат работа по застрашените участъци на границата и да се прекрати практиката за командироване на служители по границата от вътрешността на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22