В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира български кулинарни печатни издания. До момента колекцията му наброява над 8 хиляди книги, списания и вестници със стари български кулинарни рецепти. Заради огромния обем са изложени 240 от тях.
Експозицията представя традиционни практики на българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложени са печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.
“В България, както и по света има тенденция към търсене на автентичното, на позабравения вкус” - каза в интервю пред БНР Стара Загора заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на официалното откриване на събитието и добави:
“Целта на една такава инициатива е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти. В разговори колекционерът е споделял, че преди близо100 години е имало сходна тенденция - българите са започнали да търсят повече информация за това как се съхраняват, консервират такива продукти. А това е изключително важно, защото тези традиционни български продукти и начинът на тяхното приготвяне и съхранение са това, което ни прави уникални. Тази изложба и тази литература са една много добра база за развитието на кулинарния туризъм в България.“
По време на изложбата могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от местни млади кулинари. През вековете Ямбол / Югоизточна България/ се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.
“Кулинарният туризъм е визитната картичка на България пред света“ - каза Георги Събев, и добави, че в момента се финализира рамкова програма за развитието на кулинарен туризъм, която има за цел популяризирането на местните и регионалните традиционни продукти в страната. За целта ще бъде изготвена и дигитална кулинарна карта на България. Според него всеки регион у нас има потенциал за развитие на кулинарния туризъм.
“В Източна България и по Черноморието, примерно, имаме традиционни рибни продукти и техните начини на съхранение. В планинските региони има по-специфичен климат, който допринася за разнообразие от продукти от месо – например сурово сушените колбаси там съхнат по определен начин. В равнината пък има повече продукти и подправки, които също са се използвали като консерванти. Кулинарният туризъм е насочен както към чуждите, така и към българските туристи, които търсят традиционното, старото. Уеднаквяването на продуктите накара българския потребител да търси нещо различно, забравения вкус.”
Интересната кулинарна изложба ще остане експонирана в Безистена в Ямбол до 10 декември. Нейни организатори са Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“.
Съставил: Венета Николова /по интервю на Зорница Семерджиева от БНР Стара Загора/
Снимки: Facebook /Марин ЛесевВицепрезидентът Илияна Йотова открива на 3 ноември в световноизвестния музей “Гети” в Лос Анджелис изложбата “Древна Тракия и античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция”, съобщиха от прессекретариата на президентската институция. Златни..
Будителите са личностите, към които изпитваме не само признателност и възхищение, но и възприемаме като едни от най-значимите фигури в историята ни, защото събуждат чувството ни за национална приобщеност. Какво обаче стои зад понятието "будител“,..
Един от най-добрите цигулари в света и концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско Ешкенази отново си е вкъщи, в родната София. Повод са двата заключителни концерта от Националното турне на проекта "В света на музиката” на..
Инициативата на програма "Христо Ботев" на БНР, започнала през 2021 г., се фокусира върху постиженията на писатели, поети, драматурзи, художници,..