Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да поиска помощ от ЕС за охраната на границата

Траурни полицейски сирени в цялата страна ще почетат паметта на убития полицаи

Снимка: БГНЕС-архив

В община Елхово е обявен траур на 9 ноември в памет на убития при престрелка на границата 32-годишен полицай Петър Бъчваров. Посмъртно младши инспекторът ще бъде награден с почетния знак на вътрешното министерство и по искане на родителите му в сряда ще бъде погребан в униформа на "Гранична полиция".


Не са изпратени допълнителни сили по границата с Турция след трагичния инцидент. Силите на терен са достатъчни, каза пред БНР гл. комисар Станимир Станев, който е зам.-главен секретар на министерството. В Турция са задържани двама човека за участие в инцидента. Те са турски граждани, обясни Станев и допълни, че в Турция вече са екипи на българската прокуратура и следствие и на вътрешното министерство, които се ръководят от зам.-министри.

В нощта на атаката от турска страна граничните патрули са предотвратили 123 опита за преминаване на границата, каза пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, директор на "Гранична полиция". За последната нощ са предотвратени нови близо 130 опита. Вече е одобрено увеличаването на щата на дирекцията с още 1260 служители. Инспекторатът на вътрешното министерство води 14 проверки на служители в "Гранична полиция" за съпричастност към трафика на мигранти, допълни Димитрова. Проверяваните са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

Новата история на ЕС не помни толкова тежък граничен инцидент, коментира пред БНР бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Милен Керемедчиев

"Имаме добро сътрудничество с турските власти, но бяхме насочени към омилостивяване на (президента Реджеп) Ердоган, за да не насочи огромните мигрантски потоци към България. Тогава имаше тежки вълни към Гърция, която запечата своята граница. Ние не го направихме и продължаваме да преговаряме с турските си партньори от позицията на по-слаби. Видимо е, че разчитаме на други служби и държави да хващат каналджии и да пазят границите ни", каза Керемедчиев.

"Фронтекс" помага и в момента на българския граничен контрол, но това не е достатъчно. През последните месеци няма адекватна реакция на силно увеличения и структуриран мигрантски поток. В него е възможно да има членове на терористични организации, което прави още по-опасна работата на полицаите.


"Трябва да признаем, че не можем да се справим сами с този проблем и да поискаме по-сериозно сътрудничество, тъй като пробиването на нашата граница е пробиване на границата на ЕС", призова Керемедчиев.

Снимки: БГНЕС-архив, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59