Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна развя националния флаг в 41 селища в южната част на страната

Снимка: Facebook /Въоръжени сили на Украйна

Украинските войски са отвоювали 41 осеяни с мини селища в Южна Украйна, изоставени от руските сили, съобщи във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски. Това става ден след като Москва обяви изтеглянето си от стратегическия южен град Херсон. Засега обаче няма доказателства за масово напускане на града.“Украинските знамена, които се връщат на законното си място в рамките на продължаващата отбранителна операция, са вече десетки. Врагът не си отива, а украинците гонят окупаторите на висока цена”, каза украинският президент.

Най-малко седмица ще продължи изтеглянето на руските окупационни сили от Херсон, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников пред агенция “Ройтерс”. По думите му, преди обявеното отстъпление към западния бряг на Днепър руските сили в Херсонска област са наброявали 40 хил. души и част от тях все още се намират в областния център. Според министъра не е лесно да бъдат предусетени действията на руснаците, но по всяка вероятност през зимата ще намалее интензивността на боевете и двете страни ще използват студеното време, за да се прегрупират. Украински официални лица обаче предупреждават, че маневрата на Русия може да е капан.


Украйна разполага с 1 млн. души, за да брани 2500 км граници с Беларус, Русия и линията на съприкосновение с руснаците в окупираните от тях територии.

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара, предаде Ройтерс. Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана – сред тях ракети за противовъздушната система “Хоук”, както и четири американски системи за противовъздушна отбрана “Авенджър”, оборудвани с ракети “Стингър”, съобщи съветникът по национална сигурност Джейк Съливан. Общата стойност на оръжията и оборудването, предоставени от САЩ на Украйна от началото на войната, надхвърли 18,6 млрд. долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32