Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон ще запази част от антируските санкции и след войната

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще наложат нови санкции на транснационална мрежа от 14 лица и 28 компании, които са посредничили и закупували военни технологии за руската агресия в Украйна, заяви финансовият министър Джанет Йелън. В кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали тя поясни, че част от санкциите срещу руската икономика ще останат в сила и след края на войната. Прекратяването на войната в Украйна е най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения. За това трябва да се окаже натиск върху Русия, допълни Йелън. Домакинът Индонезия призова за преговори за разрешаване на конфликта, но подобно на други членове на Г-20 – Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия, предава REUTERS.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинците са все по-уверени в постигането на победата над Русия. Зеленски съобщи, че страната ще отговори на руските ракетни и въздушни атаки, и на артилерийския обстрел срещу областите Суми, Харков, Луганск и Донецк.

Президентският съветник Михаил Подоляк каза пред УНИАН, че въпреки тежките руски атаки в Донецка област в Киев разработват планове за деблокадата на Азовско море, на атомната централа в Запорожие и за освобождението на левия бряг на Днепър в Херсонска област

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39