Антоанета Салтова е бивша състезателка по художествена гимнастика в пловдивския спортен клуб “Тракия“. Участвала е в републикански първенства, по-късно влиза в българския национален отбор по художествена гимнастика и през 1993 г., заедно с ансамбъла ни, печели златен и два сребърни медала от Европейското първенство в Букурещ. Кариерата й на гимнастичка приключва едва на 17 години. Но след като завършва специалност българска и френска филология в Пловдивския университет, вятърът я отвява в … Италия.
Днес Антоанета живее в италианското градче Сант Анджело ин Вадо, заедно със съпруга си и двете им деца. Сега тя носи фамилното име Витале и работи като треньор по художествена гимнастика в местния спортен клуб. “Тази година при мен се записаха 23 деца, имам три възрастови групи на различно ниво. Разбира се, обучавам ги по българската школа“ – казва Антоанета и добавя, че работата й носи огромно удовлетворение. В Сант Анджело ин Вадо свързвали българската художествена гимнастика най-вече с името на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова, с която Антоанета е тренирала в клуб “Тракия“.
Българската треньорка в Италия признава, че й липсват родината, близките, приятелите. И още нещо:
“Липсва ми българската кухня, колкото и странно да звучи. Италианската кухня е толкова известна в цял свят, но аз не на всичко съм свикнала с нея и си готвя българско тук. Затова винаги, когато се връщам от България, си нося наша лютеница в куфара“, казва Антоанета.
Съдбата обаче й е подготвила поредната изненада. През 2019 тя получава официална покана от община Мураяма в Япония, домакин на лагера на нашите грации за Олимпиадата.
“Поканиха ме като съветник и като посредник между двете култури. Бях треньор на местния тим по художествена гимнастика, обикалях училищата и градините, за да популяризирам българската култура и спорт“ - спомня си Антоанета.
Ала с появата на Covid-19 и санитарните рестрикции, животът в града замира. Така се ражда проектът „Cooking with Antoaneta”, който предизвиква истинска сензация. “Исках да покажа на японците какво ядем ние българите, защото кухнята е част от нашата културна идентичност. Записахме видеа за YouTube с 5 нашенски рецепти“, разказва Антоанета:
“Направих мусака, таратор, пилешка супа, пълнени чушки и катми. И не знам контекстът ли беше такъв, времето ли заради ковида, но покрай проекта избухна голям публичен интерес. Медиите започнаха да снимат всяка рецепта, която правих и да разпространяват инициативата, а това ме удовлетвори, защото намерението ми беше именно да популяризирам българското. Японците организираха специално събитие за здравословно хранене и ме поканиха да приготвя пилешка супа за 60 души. Направих застройката с българско кисело мляко и те обявиха, че моята супа е много здравословна“ – спомня си Антоанета.
Вижте как Антоанета Витале приготвя българска пилешка супа за японската публика:
Покрай отлагането на Олимпиадата в Токио, Антоанета остава цели две години в град Мураяма. През 2021 тя се прибира обратно в Италия. Но признава, че би се върнала отново в Страната на изгряващото слънце, за да продължи да популяризира българската култура и спорт, които са на почит сред японската общественост.
Рецептата за лютеница на Антоанета, която предизвика фурор в Япония:
Преживяваше в междинен свят, издигнат над дребнавостите на материята, ала с допусната до Божия промисъл душа. С прилепени до земята нозе отваряше сърцето си за птиците и слушаше с наслада гъшия хор. А в белотата на картона привиждаше лицата на велики..
След като посвещава 23 години от живота си на Кралския военноморски флот, британецът Дарен Картър решава да се уволни през 2013 г. Признава, че в продължение на години се е носил без посока през "бурните води на живота" - от работа..
Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..