Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Европейски Playback театрален фестивал” в София

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език.

Playback театърът (to play it back - да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Този жанр има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите, за да успеят чрез креативността си да “върнат обратно” разказаните истории. Изобщо рlayback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си - дали да бъде участник, главен герой или зрител.

Програмата на фестивала включва церемонии за неговото откриване и закриване, както и избор от 9 групи, 18 уъркшопове, 9 представления, музика или Playback джем сесии. Ще участват театрални формации и актьори от България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция и Швейцария. Поканени са 27 обучители от няколко континента,съобщават организаторите от сдружение “Творци” и рlayback театър “Тук и сега”.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Playback Theatre "Here and Now"
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01
Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52