Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина де Бройн, УНИЦЕФ: Много от децата с увреждания в България нямат достъп до образование

УНИЦЕФ ни приканва: “Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“

Кристина де Бройн
Снимка: УНИЦЕФ България

В неделя, 20 ноември, в Катар започва един от най-големите спортни форуми - Световното първенство по футбол. На тази дата, по повод приемането на Конвенцията за правата на детето през 1925 г. в Женева, светът ще отбележи и Деня на детето. Тази година тези две събития намират своята пресечна точка в новата фондонабирателна кампания на УНИЦЕФ България „Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“ *.

Когато говорим за футбол, десетки са легендите в този спорт, които започнали славната си история от прашните улици на най-бедните квартали, където бъдещите легенди израстват и вкарват първите си голове със скъсани обувки и топки от плат. За стотици деца и днес спортът остава най-достъпният начин за по-добро бъдеще. А за всички родители – най-важният отбор, който подкрепят от получаването на званието „мама“ и „татко“ е отборът на техните децата.

Ситуацията с правата на децата в България има подобрение през последните години, но все още не е такава, каквато бихме искали да бъде“, каза в специално интервю за Радио България Кристина де Бройн, представител на Детският фонд на ООН в България. Тя е в страната ни от2021 г., повече от 20 години работи за децата като международен служител, а преди да дойде у нас е била заместник-директор на офиса на УНИЦЕФ за връзки с институциите на ЕС в Брюксел:


“Много от децата с увреждания (в България те са приблизително 32 000 по данни на УНИЦЕФ - бeл. ред.) все още нямат достъп до образование или са в риск от изключване от образователната система. Тези деца все още са най-уязвимите и невидими за обществото групи както в света, така и в България. 10 000 е приблизителният брой на децата с увреждания в България, които не посещават училище или детска градина. Това е и основният фокус на кампанията ни – да могат те да бъдат приети и да останат в образователната система. Също така много важно е да погледнем и качеството на предоставяното образование на децата в България. Ковид-пандемията категорично спря изграждания с десетилетия напредък в образованието по целия свят. Но когато погледнем конкретно ситуацията във вашата страна – всяко второ дете няма основни познания в четенето и усвояването на материала. Наблюдаваме и тревожна тенденция сред децата, които са в риск от отпадане от системата. Според последните данни от 2021 на МОН близо 120 000 деца в образователната система са в риск от отпадане, а всяко пето дете в България е влошило успеха си вследствие на затварянето на училищата (по време на пандемията - бел. ред .). Нека да не забравяме и проблема с насилието – всяко второ дете тук под 18 годишна възраст, това са 47%, е било жертва на някакъв вид насилие. Затова бих казала, че все още има нужда от още разбиране, подкрепа и фокусиране върху проблемите на децата в България и търсене за тяхното решаване“ – категорична е Кристина де Бройн.

Здравната пандемия и изолацията, войната в Украйна, на километри от България, и икономическата криза са фактори, които се отразяват на всеки гражданин, но най-уязвими и безпомощни в справянето с последиците от тях са децата, убедени са специалистите на УНИЦЕФ. Затова е важно да се изгради толерантност и разбиране, смята Боряна Гидикова, директор “Комуникации“ в УНИЦЕФ България. И защитава думите си с тревожната статистика на деня:

“По данни от последните години за Европа едно на всеки девет деца извършва самоубийство в следствие на подобни големи тревоги. 50% от всички психични проблеми при децата се отключват преди 14-годишна възраст, а до 75% - преди 24-годишна възраст. Това е една системна нужда да се промени мнението и отношението към проблемите на хората в най-уязвимо положение, защото 30% от децата в България живеят на ръба на бедността. Това са също изключително тревожни данни, които засягат и децата с увреждания, и тези от маргинализираните групи. И ние непрекъснато трябва да се замисляме как се отнасяме към тях и какво правим, за да ги включим в обществото, чието бъдеще са те.“

"Целта на УНИЦЕФ е да напомни на хората, че когато става въпрос за спазването на правата на децата и възможността те да развият пълния си потенция, може да има само един отбор – този на децата. Около него трябва да се обединим всички“ - казва Боряна Гидикова и насочва вниманието към целите на новата кампанията на организацията.

“Нашата нова кампания се съсредоточава върху три от темите, по които работим конкретно в България, защото в международен план проблемите на децата и тяхното развитие са необятни. Качественото приобщаващо образование за всяко дете, ранното детско развитие за най-добър старт в живота на едно дете, говорим за най-малките от 0 до 2-годишна възраст. И също така, много важната тема за нас е превенцията и закрилата от насилие, сексуална експлоатация и злоупотреба за всяко дете. Средствата, събрани от тази кампания ще отидат за различни програми по тези теми.“


Стъпки в посока решаването на част от проблемите на българските деца в риск вече са направени. Част от събраните средства ще отидат за прецизиране и надграждане на безплатната мобилна апликация за символна комуникация C-Board, разработена от УНИЦЕФ, пояснява Боряна. Тя дава възможност на децата, които не могат да говорят да общуват с близките си, учителите и хората около тях. Целта на екипа ни е да разпространим тази платформа още повече и да бъдат обучени повече родители, учители и специалисти, които да я ползват.

Кампанията ще осигури средства и в подкрепа работата на Центъра за безопасен интернет, както и за програмата “Стъпки заедно към училище без насилие“, в която надеждите са поне 200 нови училища в България да бъдат приобщени през 2023 г..

“Другата много важна услуга, която създадохме в областта на закрилата на детето са специални зони, където децата и семействата преживяли насилие могат да потърсят помощ от специалисти. Наричаме ги  “ЗониЗаКрила“. Те представляват Детски центрове за застъпничество и подкрепа, където се оказва социална, правна и психологическа помощ от различни специалисти под “един покрив“. Целта ни е да приложим този модел на национално ниво, защото към момента те са само в три области в страната (Монтана, София, Шумен). Имаме желание подобна закрила да се предлага във всеки регион на страната“ - казва Боряна Гидикова.

Боряна припомни, че с дарителска кампания миналата година УНИЦЕФ България е разработила безплатен инструмент за младежи до 24 години и техните родители “УНИЦЕФ стая“, в рамките на мобилното приложение „Разкажи Ми“. То представлява пространство за самоподкрепа с различни упражнения и програми, които се изпълняват самостоятелно и помагат на младите хора да осъзнаят по-добре вътрешния си свят и така да изградят психическа устойчивост и да преодолеят негативните емоции, през които преминават, като тревожност, самота, тъга, страх и гняв.

А за нас, възрастните остава и най-важното в мача срещу живота - информираността и желанието за промяна.

*Кампанията “Подкрепи отбора на бъдещето – Децата“ на УНИЦЕФ България продължава до края на декември месец 2022 година. Без значение от местоположението си всеки може да участва в нея като дари чрез SMS на 1021 и/или на dari.unicef.bg


Снимки:  УНИЦЕФ България, C-Board

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36