Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послания за България в 111 думи ще бъдат съхранени в капсула на времето в Родопите

Снимка: Община Смолян

Националната дарителска кампания “България заслужава!“ събира послания от младите българи към бъдещето. Инициативата “111 думи вдъхновени от България“ е насочена към всички ученици, младежи, студенти и млади хора в страната и в чужбина. В Деня на народните будители, 1 ноември, беше дадено началото на дарителска кампания за набиране на средства за изграждането на 111 метров пилон за българското знаме, който да бъде издигнат на роженските поляни. Именно в основата на този пилон събраните послания ще бъдат запечатани в капсула на времето за 111 години.

Числото 111 напомня за територията на България- 111 000 кв. километра. Идеята е младите хора да опишат отечеството ни чрез чувствата, които изпитват към него и това какво ги мотивира да оставят следа от днешното поколение, за да пребъде българският дух. Инициативата за издигане на внушителния пилон Рожен е на фондация “Наследство в бъдещето“, а Националната дарителска кампания “България заслужава!“ е под патронажа на президента Румен Радев. Идеята е пилонът да бъде най-високият в ЕС. Той ще бъде поставен на надморска височина от 1430 м, с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Размерите на знамето ще бъдат 25х40 метра.

През последните 11 години Фондация „Наследство в бъдещето“ организира и осъществява събития, свързани с българския дух, традиции и национална идентичност, сред които “Рожен - Събор на народното творчество и животновъдство".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05