Над 10 процента е ръстът на резервациите и записванията за зимния сезон в един от най-красивите ни зимни курорти Пампорово, съобщи БТА. Повечето от хотелите там отварят от началото на декември, като началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия – достатъчно сняг или минусови температури, които да позволят включване на съоръженията за изкуствено заснежаване. При ранните резервации хотелиерите отчитат ръст както при британските гости, така и при българските и балканските туристи, сравнено с миналогодишния зимен сезон. Повишен интерес има и по отношение на организирани фирмени събития и новогодишни партита. В интервю за БНТ, служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че се очаква добър зимен туристически сезон, като 60 процента от туристите ще са българи. По думите на Димитров, настъпващият сезон ще е с около пет до 10 % по-добър от миналата година, заради доброто съотношение между цена и качество. На фона на поскъпващите туристически услуги в Европа, в България курортите успяха да задържат цените на картите за лифт и на услугите, посочи министърът на туризма.
Илин Димитров припомни, че в Банско ще се проведе Световната купа, която ще бъде гледана от милиони хора и е добра реклама за страната ни. В курорта там се строи частно летище за малки самолети, ще бъдат купени електромобили. Останалите два големи курорта Пампорово и Боровец са предпочитано място за почивка целогодишно, като Боровец е близо до София и много софиянци го посещават, изтъкна министърът. В тази връзка той добави, че се очаква над 60 процента от туристите да са българи, следвани от съседите ни от Гърция, Румъния, Северна Македония и Турция.
Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..
Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..
Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..