Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия прие на първо четене въвеждането на държавен надзор над “Лукойл”

Снимка: БГНЕС

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене законопроект за въвеждане на държавен надзор над рафинерията “Лукойл Нефтохим”-Бургас. Целта е да бъде защитена националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките на руски петрол или спиране на производството.  

Проектозаконът предвижда при необходимост да бъде определен надзор над целия сектор “Петрол и петролни продукти” от страна на търговски управител, назначен от министъра на икономиката. “Управителят ще се назначава за ограничен срок от 6 месеца, който може да бъде удължен еднократно за още 6 месеца”, обясни вносителят на законопроекта Мартин Димитров.  

Според министъра на икономиката Никола Стоянов рискът да бъде използвана опцията е малък, но е добре “да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00