Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърт век празнува Младежката формация към първия български момчешки хор

Снимка: sofiaboyschoir.com

Младежката формация към Хора на софийските момчета празнува своята 25-а годишнина. Ще го направи с концерт на 10 декември от 18.00 ч. в голямата зала на НМА ˮПроф. П. Владигеров“. Инициатор е сдружение "Хор на софийските момчета", което през октомври организира Първия международен хоров фестивал "Момчетата пеят" – София 2022 г.  

Нека припомним, че Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ – 1928" е първият български момчешки хор. Създаден е през 1968 г. от Лиляна Тодорова. От 1989 г. до днес диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева.

Проф. д-р Адриана Благоева

Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета, превърнал се в истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното. Много от възпитаниците на хора са избрали музиката за своя професия. Сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Младежката формация е създадена на 1 ноември 1997 г., а в нея се включват порасналите възпитаници на Хора на момчетата, които искат да продължат и след периода на мутацията на гласа. Двата състава се изявяват и поотделно, и заедно, което значително разширява репертоарните възможности.

На юбилейния концерт ще прозвучат хорови творби от Тодор Попов, Петър Льондев, Александър Текелиев, Павел Чесноков и др. , Д. Еделман, Б. Карлтън, Д. Дурате и др.

Снимки: sofiaboyschoir.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05