Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС потвърди, че ще подкрепя Украйна, колкото е необходимо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Европейския съвет в Брюксел лидерите в ЕС одобриха финансирането на Украйна с 18 млрд. евро през 2023 г. и наложиха 9-ти пакет от санкции срещу Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща повече помощ във връзка с прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната вече е донесла на страната му.

Нашата обща решимост да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в хуманитарната област за толкова дълго, колкото е необходимо, остава ненакърнима“, каза германският канцлер Олаф Шолц след разговори между лидерите на 27-те страни.

"Европейският съвет потвърждава, че е готов да подкрепи инициативите на Украйна за справедлив мир. Към днешна дата Русия не показва никаква истинска готовност за справедлив и устойчив мир”, се казва в заключителния документ от срещата. Добавя се, че ЕС приветства и поощрява усилията за осигуряване на пълна отговорност за извършените военни престъпления при руската агресия в Украйна. Препоръчва се на европейските органи да продължат да работят чрез международното право за използването на замразените руски активи в ЕС за възстановяването на Украйна.

Пред The Economist украинският главнокомандващ Валерий Залужнии заяви, че през идните януари и февруари очаква ново руско масирано настъпление в Донецка област и срещу Киев. Той обясни, че от мобилизирането 300 000 руснаци половината са били изпратени веднага на фронта, докато другата част в момента завършва своята усилена подготовка и предстои да бъде вкарана във войната. Залужний определи своя пряк противник, поредният назначен руски главнокомандващ в Украйна Сергей Суровкин, като обичаен офицер на Петър I (в една от последните си речи руският президент Владимир Путин сравни своите действия в Украйна с империалистическите войни на Петър Велики), който "щом го видите ви е ясно, че ако не изпълниш неговата заповед с теб е свършено". Залужний нарича Суровкин „держиморда”. Това е израз за властен човек, който е готов да смачка всеки и всичко, които се опитат да проявят свобода и инициатива.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00