Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни за Коледа, песни за доброто в концерт на "Радиодеца"-та

Снимка: Вокална група „Радиодеца“

Завръща се една любима традиция – коледният концерт на Детската вокална група "Радиодеца", най-малките музиканти в “Голямата къща“. Те са подготвили известни и обичани песни за Коледа и дори една премиера. Ще ги чуем на 17 декември от 12 ч. в Първо студио на БНР.

"С голяма радост, след няколко години прекъсване, отново каним почитателите си на нашия коледен концерт с букет от хубави песни – казва Илина Тодорова, създател и диригент на “Радиодеца“. – Специални гости в празничната ни програма са джаз вокалистите Васил Петров и Лили Илиева. Можем да се похвалим с премиера на една нова песен. Тя също чака от доста време, защото идеята на композитора Красимир Милетков е отпреди две години. Той е автор на музиката, аранжиментът е на Васил Спасов – един от най-добрите джаз музиканти у нас, който работи в много добър тандем с много от нашите джаз изпълнители, сред които е и Васил Петров. 


Включили сме хубави български и американски коледни песни. Към тях добавихме няколко песни за доброто, защото искаме децата да усетят празника не само като време за шоколади и подаръци, а като момент на размисъл, на равносметка, в който всеки да помисли какво е направил за другите през тази година. Участниците в групата с радост идват на репетиции. Мисля, че общуването помежду им е най-важно за тях. Те са талантливи деца, които имат необходимост от такава среда. През последните години ние прекъснахме участието си в Международния фестивал на изкуствата в Сен Дени – Франция, а именно там между тях се роди едно изключително приятелство. По време на фестивалните дни те постоянно бяха заедно – играеха, спортуваха, пееха, забавляваха се. Много от тях казват, че идват на репетиции, за да си починат от задълженията в училище. За мен, като диригент, това е най-голямата награда. Защото виждам срещу себе си талантливи деца, които са бъдещи лекари, адвокати… Те са бъдещето на България."

“Малките артисти с нетърпение очакват концерта – сподели още г-жа Тодорова. – За тях е изключително вълнуващо да са на сцената, а в публиката да видят своите съученици, приятели, семействата си, както и десетки почитатели на вокалната група и хубавите детски песни. На “Радиодеца“-та,  на нашата публика, на всички пожелавам да сме здрави и да имаме повече празнични моменти!“



Снимки: Вокална група "Радиодеца" - БНР
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05