Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И главният прокурор ще подлежи на наказателна отговорност

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. На брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че този механизъм предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това.

Този ad hoc (специален) прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се определя на случаен принцип.

По думите на Зарков се въвежда и вътрешнопрокурорски контрол над действията на този специален прокурор, който ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия от ВКС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35