Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 години от рождението на легендарния български борец Дан Колов

Дан Колов - в средата
Снимка: Къща-музей Дан Колов, Сенник община Севлиево

Днес в севлиевското село Сенник, община Севлиево, ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бореца и кечист Дончо Колев Денев, известен под името Дан Колов. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на бореца в селото, информират от общината. Роденият на 26 декември 1892 г. Дан Колов попада в САЩ през 1909 г. Занимава се с тежък физически труд, а свободното си време посвещава непрофесионално на борбата. 
Професионалната му спортна кариера започва късно – през 1917 г., когато е вече на 25 години. Успешно се развива в кеча, който по онова време измества в САЩ класическата борба. През 1936 г. Дан Колов отнема европейската шампионска титла и диамантения пояс на французина Анри Деглан, като става първият европейски шампион на България по борба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20
Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29