Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Харков е под обстрел, кметът призова жителите да се укрият

Фронтовата линия край Бахмут
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Харков и областта тази сутрин са нанесени серия удари от руските части. В Телеграм кметът на града Игор Терехов призова жителите да се укрият и да спазват мерките за безопасност. Тежка остава ситуацията в Донбас. Арена на ожесточени военни действия са районите на Бахмут и Авдеевка. Според председателя на Донецката областна държавна администрация Павло Кириленко над 60% от инфраструктурата в Бахмут е напълно или частично разрушена.
В различни части на Украйна продължават проблемите с електроподаването и почти 9 милиона души са без електричество, заяви във вечерното си обръщение президентът на Украйна Владимир Зеленски.
От 1 февруари догодина Русия спира да изнася петрол за страни, съгласили се на таван върху цената му. Това гласи указ на Владимир Путин, като се уточнява, че за някои от тези страни може да има изключение по "специално решение" на руския президент. Заради санкциите и нарушената логистика Русия се преориентира към търговия със страните от ОНД, арабския свят, Азия, Африка и Латинска Америка, каза за ТАСС министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров. По думите му, най-силно е пострадала автомобилната промишленост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25