Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна инициатива дарява плодни дръвчета в цяла България

Снимка: БГНЕС

50 000 плодни дръвчета ще бъдат засадени из цяла България в рамките на кампания, организирана от благотворителната инициатива Гората.бг. Тя стартира на 1 януари 2023 г. и до пролетта ще бъдат предоставени безвъзмездно 25 000 сливи и 25 000 дюли. Хората, които ще получат по 10 фиданки са 5000, като до момента желание са заявили 3500 получатели, обясни Никола Рахнев, основател на Гората.бг пред БНР. Има заявки и от организации, които желаят да ги засадят в дворове на училища и детски градини, както и църкви и старчески домове.


Кампанията за засаждане на дървета е в ход от 2013 г., като през 2022 г. са чрез нея са засадени над половин милион фиданки. „Инициативата има над 260 000 последователи“, посочи Никола Рахневи и допълни, че все още нямат възможност да проследяват развитието на всички засадени до момента дървета, защото липсва механизъм за обратна връзка.

"Когато работим с горски стопанства, обикновено нивото на оцеляване е между 30% до 45% процента, защото това са по-тежки терени. Когато работим с общини, оцеляването на дръвчетата е пак в същия диапазон, може би около 55%. Когато даряваме на пчелари, физически лица, които засаждат по-малки количества в собствени дворове и полагат повече грижи, оцеляването достига до 70-80%“, твърди Никола Рахнев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45