Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдани ли са големите надежди за третия мандат

Най-късно в понеделник президентът трябва да определи политическата сила, която да предложи кабинет

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Непреодолимите условия, които си поставят политическите сили в опит да бъде постигнато парламентарно мнозинство, отдалечават възможността за съставяне на кабинет от "Демократична България" – най-спряганата в последно време коалиция като възможен избор на президента да получи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ия парламент. Затова и загадката на кого ще се спре Румен Радев все още остава без категоричен отговор за разлика от риторичния въпрос дали настоящото Народно събрание разполага с ресурс да роди реформаторски гръб.

Предисторията:

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи като "хипотетичен" шанса коалицията да състави кабинет, подкрепен от ГЕРБ и "Продължаваме промяната", след като нито една от трите сили не отстъпи от позициите си. Преди няколко дни той заговори за правителство с мандата на ДБ, ако ГЕРБ и “Продължаваме промяната” се договорят, и дори лансира “техничен кабинет с пет задачи”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща подкрепа за правителство с премиер Христо Иванов, но отрече възможността да бъде постигнато съгласие с “Продължаваме промяната”, намеквайки за управление с гласовете на ДПС. Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", пък заяви, че не може да има обединение с ГЕРБ за третия мандат.

Какво следва:

Социологът Андрей Райчев измерва в 10-20% възможността да бъде излъчено правителство. По думите му, в ръцете на Христо Иванов е да извади партия ГЕРБ от изолацията и да легитимира Бойко Борисов, затова и лидерът й се стреми към съюз с “Демократична България” под някаква форма. "Остава Борисов да махне връзката между ДБ и ПП – това е нещото, което му трябва", подчертава политологът. Тук обаче "се завихря" важно обстоятелство, каквито са местните избори наесен.


"На тези избори в София е армагедонът на "Демократична България" – казва Андрей Райчев. – Коалицията не може да спечели мнозинство в парламента, но изборите в столицата са реална възможност и постижима цел. “Сините” не са имали власт в София 18 г. и може да си я върнат, за това обаче има едно условие – съюз с "Продължаваме промяната". А това означава кристални отношения между двете партии."

Социологът Боряна Димитрова свежда до "нищожен" шанса да бъде излъчено правителство при наблюдаваната степен на конфронтация.


"Още преди да бъде връчен първият мандат всички коментари бяха – какво ще стане с третия – връща лентата назад Боряна Димитрова. – Изглеждаше като че ли предизвестен неуспехът на първия и втория мандат. В ситуацията на толкова безпрецедентни кризи България вече шест месеца да бъде без редовно правителство – както се очертава и в близките месеци, говори за доста сериозна криза на политическата система. От друга страна, не виждам нищо от поведението на политическите актьори през последните седмици да подсказва, че може да бъде направен кабинет."

Според политолога Иво Инджов правителство най-лесно може да бъде съставено с мандата на "Демократична България" и задкулисното сътрудничество между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".


"Цената ще бъде нова яростна политическа конфронтация и разцепление на либерално-демократичната общност – изтъква Иво Инджов. – Но ние трябва да анализираме и перспективите за местните избори, тъй като, за разлика от предсрочните, са неизбежни. Прогнозирам радикална смяна на политическата карта след местния вот – загуба на ГЕРБ в София, защо не и в други знакови градове, което коренно ще преконфигурира съотношението на силите и в националната политика. Но за да се случи този сценарий, трябва да има единодействие между партии на промяната и активни граждански структури и личности, готови да работят за интересите на съответната община, за отстраняването на клиентелистки схеми и въобще - за интересите на всички граждани."

Възможната развръзка:

И докато политолози, социолози и журналисти обсъждат предстоящия най-късно в понеделник ход на държавния глава, в публичното пространство се завъртя името на сегашния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов като евентуалния следващ служебен министър-председател.

Текст: Диана Цанкова (по интервюта на Диана Дончева, Людмила Железова от БНР- “Хоризонт” и и Елена Крушкова от БНР-Пловдив)

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36