Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Княгиня Мария Луиза е в България за своя 90-ти рожден ден

Снимка: БГНЕС

Десетки миряни присъстваха в храм-паметника "Св. Александър Невски" на молебена за годишнината на княгиня Мария Луиза – първородна дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна и сестра на цар Симеон Сакскобургготски.

Княгиня Мария Луиза е родена на 13 януари 1933 г. в София и навърши 90 години. Тя и Симеон Сакскобургготски, Калина Сакскобургготска и членове на семейството присъстгваха на службата. 

"Вашата леля, княгиня Евдокия, ви е завещала личния си молитвеник на чиято първа страница е написала "На Мария Луиза, която говори на Бога на български". В тези жестове се крие истинско достойно на хората от царствен род, които дори и в изгнание, далеч от родината, почувстват ли нужда от Бог, се обръщат към него на български", каза към рожденичката митрополит Николай, който от името на патриарха й пожела дълги години живот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий “ - Атина

Да съхраниш езика си, да опазиш своята идентичност далеч от дома… в Атина

"Емиграция – доброволното или насилствено напускане за дълъг период от време на страната на обитаване и заселване в друга страна, причинено от някаква отрицателна промяна в живота, била тя природна, икономическа или военна." 861 054 са българите..

публикувано на 21.05.24 в 12:15

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30