Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Взривове в Киев – украинската армия успокоява, че нямат връзка с войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взривове отекнаха тази сутрин в Киев, но украинската армия успокои жителите на столицата, че експлозиите нямат връзка с войната, съобщи УНИАН. Телеграм канали, разпространяващи руска пропаганда, започнаха да пишат за предполагаемо руско настъпление от Беларус, отбелязва украинската информационна агенция. “Ако имаше заплаха, щяхте да чуете сигнал за тревога”, заяви зам.-командващият Сухопътните войски ген. Олександър Павлюк, подчертавайки, че причината за взривовете ще бъде съобщена по-късно.

Украинската армия отрече да се е изтеглила от Соледар, въпреки твърденията на Москва, че е превзела града, информира Франс прес. “Битката за Бахмут и Соледар, за Кремнина, за други градове и села в източната част на нашата страна продължава”, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. “Все още се водят ожесточени боеве за Соледар и въоръжените сили на Украйна държат положението под контрол в много тежки условия”, потвърди по украинската телевизия и говорителят на източното командване на армията Сергий Черевати. Според установения в САЩ Институт за изследване на войната превземането на града е малко вероятно да доведе до обкръжаване на Бахмут, каквато е основната цел на руската армия.

Нито един друг приоритет не може да бъде по-важен за шведското председателство от оказването на военна помощ за Украйна”, заяви премиерът Улф Кристершон на съвместен брифинг с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Швеция ще ръководи Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година. “Съдбата на Украйна е и съдба на Европа”, подчерта шведският премиер. Като втора цел той посочи окончателното скъсване на зависимостта от руските горива и ускореното производство на енергия от възобновяеми източници. Урсула фон дер Лайен пък съобщи, че още през януари ще започне отпускането на обещаните 18 млрд. евро макроикономическа помощ за Украйна.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30