Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Троянската луканка" стана защитен специалитет на ЕС

Снимка: bulgaria.representation.ec.europa.eu

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба. Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване я прави уникален за България продукт.

Самото наименование „Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. През 1883 г. той внася в България първите машини за мелене на месо и става един от първите производители на луканка в страната. Новото наименование се добавя към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени, и е шестият защитен български продукт след „Филе Елена”, „Панагюрска луканка ”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. „Горнооряховският суджук” пък е вписан в Европейския регистър на защитените географски указания и защитените наименования за произход.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България - Брой 64

В брой 64 на предаването слушайте: В българското училище "Аз Буки Веди" в Кьолн вече 19 години възпитават в народознание деца на наши емигранти – интервю с директора на училището Росица Байрактарски Филм разказва историята на българския..

публикувано на 18.09.25 в 12:00

По-слаба реколта от грозде, но силно растящ интерес към винения сектор в България

В средата на месец септември, традиционно големият християнски празник Кръстовден (14 септември) слага началото на един от най-очакваните земеделски процеси – кампанията по гроздобер. 2025 година не прави изключение, но поради редица фактори реколтата..

публикувано на 18.09.25 в 10:35

Започва въвеждането на системата ЕЕS по граничните пунктове на България

От 12 октомври 2025 г. започва поетапното въвеждане на Системата за влизане/излизане (EES) през граничните пунктове на България. Системата ще се прилага спрямо граждани на държави извън ЕС, които пътуват до европейски държави, използващи EES, с цел..

публикувано на 18.09.25 в 09:12