Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на България в Шенген е приоритет за цялата европейска общност

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Има постигнато общо разбиране – на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през настоящата година, за да може присъединяването ни да се осъществи във втората половина на годината. По време на отчета на служебния кабинет, външният министър Николай Милков посочи, че в тази насока, в рамките на мандата на служебното правителство е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, както и с всички държави членки на ЕС. 

Министър Милков отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че "в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция. Положени са и дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Благодарение на тези усилия, според Милков, е постигната безпрецедентна подкрепа от мнозинството и това е накарало двете скептични държави – Нидерландия и Австрия да бъдат по-склонни за разговори за завършването на процеса по присъединяването ни през тази година. Министър Милков подчерта още, че Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за "нашата кауза", освен това България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент. 

По думите на Милков, членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, но и приоритет за цялата общност от държави в Европейския съюз, защото е в интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09