Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странни сенки провокират зрителите на новия български филм „Януари”

Филмът вече е по екраните в България, предстои прожекция във Виена

Снимки: Facebook/ Portokal

„Двама мъже и една гарга, заключени от снежна буря на края на света, се опитват да разгадаят една мистерия, докато тя бавно ги поглъща….“

От 20 януари по кината у нас е новият български филм „Януари”, създаден по мотиви от едноименната пиеса на Йордан Радичков - българския писател, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, чиито произведения са преведени на над 35 езика.

Лентата е копродукция между България, Португалия и Люксембург и е дебют в игралното кино за режисьора Андрей Паунов, който публиката у нас познава със забележителните документални сюжети. Сред най-популярните негови заглавия са „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Да ходиш по вода” за художника Кристо Явашев и др.

Филмът „Януари” се среща с широката публика тъкмо в първия месец на годината, който неслучайно наричаме „месецът на Радичков”. Януари е и месецът на българското кино, тъй като то празнува рождения си ден на 13 януари.

Самият Андрей Паунов казва за новата си творба, че в нея е вложил това, което стряска всеки един от нас – „страх от неочакваното, напрежение от това, че животът е по-дълбок, голям и сложен, отколкото сме подготвени да приемем, ужас от злото, което може би дебне на всяка крачка, студ, мрак, сенките у всеки от нас, пред които все се надяваме, че никога няма да се изправим.“

Има и още едно щастливо съвпадение - на 20 януари е рожденият ден на Самуел Финци, който изпълнява главната роля във филма „Януари”. Героят му е човек без име, който прекарва живота си в барака, разказа самият той в интервю за БНР.

На 28 януари Самуел Финци, Андрей Паунов и продуцентът Ваня Райнова ще представят филма във Виена. Прожекцията ще бъде в METRO Kinokulturhaus от 15.30 ч.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10