Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

Снимка: БГНЕС- архив

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от собствената изба са добре дошли в селото. 

В конкурса се завръщат и производителите от гръцката област Драма. Кулминацията на празника е на 5 февруари /неделя/, когато всички отиват на лозето, в местността "Баира", където се извършва първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. 

Голямото тържество е на площада в Делчево. В него участват етнографски трупи на кукери от близкото село Мосомище, но най-интересна е възстановката на местната "Змейова женитба". Древна легенда разказва, че с. Делчево е леговище на змей, който приел най-хубавата мома от селото за своя съпруга, в замяна на това той закрилял от зли сили и стихии селото.  До ден днешен, в Делчево пазят жива легендата и два пъти в годината пресъздават образите на змея и хубавата невеста.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15