Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Честването на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на отношенията между София и Скопие

Официалната българска делегация, водена от вътрешния министър Иван Демерджиев, поднася венци и цвята на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие по повод 151 години от рождението на големия български революционер. Демерджиев беше придружен от здравния министър Асен Меджидиев и посланика ни в РСМ Ангел Ангелов - 4 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождение на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани, пише в свое становище българското МВнР. 
Оттам посочват, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на РСМ с аргументи от техническо естество. Впоследствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат на територията на съседната държава, а други са се завърнали поради продължителните часове на изчакване.  Има и информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония.
Сред засегнатите от рестриктивните мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за „заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на РСМ“. 
В Скопие е направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Свети Спас“. От МВнР напомнят, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС, а така също, че за утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото два искрени партньора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30