Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна търси нова военна помощ от ЕС срещу руската агресия

Президентът на Украйна влиза на среща с лидерите на ЕС по време на срещата на високо равнище на общността в Брюксел, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на ЕС ще се стремят да засилят санкционния натиск върху Русия за прекратяване на войната в Украйна. Това се посочва в тяхно изявление след срещата на върха на общността в Брюксел. Подчертава се, че "ЕС ще оказва непоколебима подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", съобщава AFP.

Общата помощ на ЕС и страните членки за Киев от началото на конфликта възлиза на 67 млрд. евро, от които военните доставки са за 12 млрд. евро.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал по време на двустранните си срещи с европейски лидери в Брюксел бойни самолети, докато страната му се подготвя за пролетна офанзива на Русия. Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че „дори европейските съюзници да вземат решение за изпращането на бойни самолети на Киев, те не могат да бъдат изпратени през "следващите седмици".

Британският министър на отбраната Бен Уолъс изключи изпращането на изтребители на Украйна в близко бъдеще като заяви, че това би било нещо като "преминаване от каране на колело към управление на болид от Формула 1", съобщи в-к Daily Telegraph.

Турнето на Зеленски в Европа за търсене на военна подкрепа се осъществява на фона на засилено руско настъпление по целия фронт от Луганска през Донецка до Запорожка област. Кремъл за пореден път постави срок пред своите военни до края на февруари да успеят да окупират изцяло териториите на Луганска и Донецка област.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30