Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши творци с номинации за престижната награда "Астрид Линдгрен"

Ясен Гюзелев
Снимка: БГНЕС

Трима българи влизат в съревнование за наградата "Астрид Линдгрен" в конкуренция с общо 251 творци от 64 държави. Сред номинираните са някои от най-изтъкнатите имена в литературата за деца и младежи в света, съобщава БТА. Българските номинирани са Юлия Спиридонова и илюстраторите Ясен Гюзелев и Стела Драйс. Лауреатът на отличието ще бъде обявен през месец март т.г.

Ясен Гюзелев е признат за един от най-добрите илюстратори в света. Той сътрудничи с най-реномираните световни издателства. В продължение на няколко години Гюзелев живее и твори в Италия, като илюстрира книги и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция. Големият му пробив идва с "Алиса в Страната на чудесата" от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен медал от Американското общество на илюстраторите и Гран При за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство.

Другата българска претендентка, Юлия Спиридонова е сценарист и писател на свободна практика. Тя е автор на детски и юношески предавания на БНТ. В надпреварата за наградата участва и българката илюстраторка Стела Драйс, която живее в Германия и не веднъж е получавала международни отличия за творчеството си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

Феникс Върбанов: Чрез изкуството бих искал да излекувам себе си и света от тежкото бреме на войните

Намираме Феникс Върбанов в привидното безвремие между две изложби; между уловената пулсация на времето, душата и сърцето и движението към новите идеи, от които ще се освободи нов дух; между имагинерното и едновременно с това физическо съжителство на..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15