Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред паметника на Левски президентът призова за сплотеност срещу стихиите

Снимка: Пресцентър на президенството

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите", с тези думи на Апостола започна своето слово президентът Румен Радев пред паметника на Васил Левски на церемонията по повод 150-годишнината от гибелта на националния герой. Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много – възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява. Президентът посочи за пример, че страната ни оказа помощ на Турция и Сирия след опустошителното земетресение.

„Да, стихиите на днешното време са опустошителни. Те нас обръщат и ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето според великите думи на Левски. Правят го смирено. Само с разум и солидарност може да прекараме страната ни през пожара на войната и кризата. Само сплотени пред трибагреника може да спасим България, която Дякона и възрожденците възкресиха и обещаха. Всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес. Поклон пред паметта на Апостола. Да живее България!", каза още президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42