Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пъти повече чужденци избират българските университети

Снимка: БГНЕС

Двойно – от 4% на 8%, се е увеличил броят на чужденците, които учат висше образование в България през 2022 г. спрямо 2013 г. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в България. Страната ни е първенец в ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности, а именно 58%, предаде репортерът на БНР Андрей Борисов. 

Други предпочитани от чужденците специалности са стоматологията, ветеринарната медицина, музикално и танцово изкуство, корабоплаване и авиация. Най-много са младежите от Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Япония, САЩ. В България ги привличат високото качество на преподаване и ниските цени. Таксите за студенти от ЕС са от 300 до 1900 евро на година, а от трети страни – от 1800 до 4000 евро. 

Трудности срещат студентите от трети страни, те са свързани главно с процеса на издаването на визата, който понякога продължава до 4 месеца и студентите се отказват. Затова от Националното представителство на студентските съвети в България призовават управляващите за намаляване на административните тежести.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10
Румен Радев

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Съгласно изискванията на Конституцията от 24 юни, понеделник, президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на нов кабинет. Днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:35

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се..

публикувано на 23.06.24 в 19:05