Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Почти всички украинци в България са от разрушените източни територии на Украйна

Снимка: advokat-nikolaeva.eu

Общо 90% от украинците в България са от източните части на Украйна, където са най-големите поражения, съобщи БТА. Затова тяхното връщане там е невъзможно и всяка държава, приела украински бежанци на своя територия, трябва да положи усилия за тяхната интеграция, посочи пред агенцията Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Комисариатът предвижда 19,4 млн. щатски долара за подобряване благосъстоянието на украинци в България, като голяма част от средствата ще бъдат за предоставянето на закрила, както и за осигуряването на правна помощ, регистрация на документи и др. Ще се работи и за тяхната интеграция и осигуряване на трудова заетост, което ще засили самостоятелността на бежанците от Украйна в България. За целта ще се работи и с 600 субекта от частния сектор, синдикални организации, финансови и академични институции и др., за да се насърчи, улесни и координира интегрирането на бежанците.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00