Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Награждават украинския посланик в края на мандата му в България

Виталий Москаленко
Снимка: БНР

Президентът Румен Радев ще удостои посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко с орден "Мадарски конник" първа степен, съобщава прессекретариатът на президентството. Държавното отличие се връчва в края на мандата на Москаленко за работата му в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за заслугите му за задълбочаването на двустранните отношения между България и Украйна. Посланик Москаленко ще бъде сменен на поста от Олеся Илашчук.

Междувременно шефът на ЦРУ и бивш американски посланик в Москва Уилям Бърнс посочи пред Си Би Ес, че руският президент Владимир Путин е убеден, че ще спечели войната чрез изтощение на Украйна, защото оценява ситуацията, че на този етап не може да спечели войната.

Що се отнася до украинската страна, за да предприеме широкомащабно контранастъпление, тя посочва, че са ѝ нужни не само танкове, но и съвременни изтребители. Според министъра на отбраната Олексий Резников, въпросът за контрол над небето е ключов за бъдещите действия на украинската армия. 

Новите въоръжения за Украйна станаха повод, предшественикът на Путин и настоящ зам.-председател на руския Съвет за сигурност, Дмитрий Медведев да предупреди, че продължаващите оръжейни доставки за украинските сили създават риск от глобална ядрена катастрофа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40