Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България са бракувани над 1,3 млн. дози с ваксини срещу Covid-19

Асен Меджидиев
Снимка: mh.government.bg

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer, а от всички видове ваксини до момента са бракувани малко над 2,3 млн. дози. По този повод, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев проведе видеоконферентен разговор с европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес. По време на разговора, Меджидиев посочи, че през настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. и още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани.

"Очакваме Европейската комисия, като преговарящ от името на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), да отчете всички специфики – подчерта министър Меджидиев. – България се довери изцяло на Европейската комисия за този процес, като наш представител. В същото време един упълномощен представител е длъжен да се съобрази с исканията на доверилата се държава членка, а сега, за пореден път, се предлага решение, което противоречи на нашите интереси." 

Здравният министър изтъкна, че България е направила ясни предложения и очаква работещи решения, които няма да доведат до допълнително финансово натоварване за всички. Той заяви още, че липсата на гъвкавост в договорите е значително затруднение, както и че епидемичната ситуация е променена и това следва да бъде отчетено от всички страни, вкл. и от производителите.

Той добави също, че не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35