Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българска мартеничка по света

Мартенички бели, бели и червени...

Снимка: Facebook/ Българско училище в Милано

Деца, родители и учители от българските училища по света се включиха в работилничките за мартеници по места, за да усучат бели и червени конци и да повикат здравето, късмета и… Пролетта. Всяка година на 1 март българите, независимо къде се намираме, следваме отколешна традиция да завързваме на китката или на ревера на близки и приятели този пъстър символ на новото начало.

С много настроение, ентусиазъм и фантазия децата от българското училище в Милано сътвориха традиционните мартенски герои „Пижо и Пенда“ и още много красиви амулети за здраве, разказвайки си прекрасната легенда за мартеничката. „Както всяка година, и този път последната неделя на февруари беше посветена на тях – бели и червени, румени, засмени… мартенички! Пак омотахме бели и червени конци в една нишка - нишката на обичта. Пак се закичихме с мартенички - за здраве и късмет“ - написа във фейсбук Гергана Христова, създател на първото българско училище в Милано.

Снимка: Facebook/ Българско училище в Милано

На 26 февруари в италианския град се проведе работилница за мартенички в рамките на фестивала „Балканска пролет в бяло и червено“.  Вече се превърна в традиция по повод първи март общностите на българи, румънци и молдовци в италианския град да празнуват заедно Пролетта, дарявайки си мартеници.

Най-малките ученици в Първо българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас, САЩ, подкрепени от родителите си също успяха да сътворят мартенички по образец и нетърпеливо зачакаха Баба Марта.

Снимка: Facebook/ Първо Българско Училище „Васил Левски“ , Лас Вегас

„Баба Марта в бързината
при нас в училище се спря
и мартеници ни научи да усучем
и запя: Бели да сте,
като юнаците силни,
Червени като трендафили красиви,
Здрави и плодоносни!“ – похвалиха се от българското училище "АзБуки" в Рим и благодариха на родители и деца, че отделиха време и любов, за да се включат в организираната от тях работилница за мартеници.

Снимка: Facebook/ Българско в РИМ / КОЛЕФЕРО Училище

Изображения на любимата Баба Марта направиха и българчетата в Мадрид. Заниманията на децата в неделното училище „Елин Пелин“ в испанската столица беше подкрепено от гостуващите при тях студенти- бъдещи учители, от ВТУ "Св. св Кирил и Методий", пристигнали специално, за да ги помогнат в обучението по български език и история.

Снимка: Facebook/ Българско неделно училище „Елин Пелин“, Парла, Мадрид

За втора година децата в българското училище в Краков, Полша, сами изработват мартенички. „Освен нашите деца, дойдоха и бъдещите ученици, а също така и едно полско семейство, което заедно с нас правеха мартенички. Честита Баба Марта!“- похвалиха се от школото с пост в ФБ-страницата си.

Снимка: Facebook/ Българско училище в Краков

„Баба Марта троп-троп-троп
бърза през горицата
мартенички цял вързоп
носи на дечицата!“ - припяваха българчетата в Лисабон, усуквайки белите и червени конци.

Снимка: Facebook/ Българско Училище Лисабон

А ето и какви красоти изработиха българчетата от БНУ„Васил Левски“ Бенидорм,Албир,Алфас дел Пи Испания:

Снимка: Facebook/ БНУ„Васил Левски“ Бенидорм,Албир,Алфас дел Пи Испания

Красотата от нашата малка България вече е и тук при нас в Ню Йорк. Мечтата ми за отрупана маса с мартенички вече е реалност. Вярвам, че заедно ще продължим да поддържаме тази наша традиция, ще я предадем на нашите деца, внуци и правнуци! Пожелавам ви много здраве, щастие и любов !“- написа една българка от Ню Йорк, посветила време и сърце в изработването на мартенички. Името ѝ е Ваня и вече успя да зарадва много наши сънародници отвъд Океана със сътвореното от ръцете ѝ чрез своята „пътуваща кола с мартенички“.

Снимка: Facebook/ Hands of Love created by Vanya

„Честита Баба Марта“ е поздравът, който си отправяме винаги на 1 март в България. „Бъдете като мартеници - бели и червени - весели и здрави целогодишно! – пожелава Диана Гласнова от Хърватия и ни кани да се присъединим към работилницата за мартеници, която организира Хърватско-българското дружество в Загреб на 4 март. – Това е български обичай, от който извира дъх на надежда, любов и традиция. Преплетени с червени и бели конци - мартеница - българите подаряват на всеки, когото обичат. Мартениците са символ на пожелания за крепко здраве, сили и дълъг щастлив живот. Според народните вярвания мартениците предпазват човека от болести, зли очи и се смята, че притежават голяма магическа сила. Бялото символизира чистота, невинност, щастие и красота, а червеното – жизненост, здраве, любов и победа.“

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37