Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТР започват европейско турне на 3 март

Виена е първата спирка на българските рок идоли

Б.Т.Р
Снимка: Facebook / Б.Т.Р

През октомври музикантите от БТР ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата с мащабен концерт в София. За тези три десетилетия те ни подариха  13 албума, десетки хитове и стотици концерти. В настоящ състав Атанас Пенев – вокали, Славчо Николов – китари и вокали, Иван Калфов – бас китара и вокали и Илиян Диков – барабани, Б.Т.Р. се утвърди като една от най-значимите рок групи на България и спечели уважението на колегите и любовта на верните почитатели, които продължават да се увеличават.

Към емоционалните си срещи с публиката момчетата от Б.Т.Р. ще добавят и концертите от предстоящото европейско турне, което започва на националния ни празник 3 март от Виена. Следват Берлин (4.03), Хамбург (5.03), Кьолн (8.03), Щутгарт (10.03), Франкфурт (11.03) и Мюнхен (12.03).

В интервю за Радио България музикантите посочиха, че вече мислят и за разширяване на териториалния обхват на турнето към Франция, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Испания.

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 - годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Зрителите за първи път ще чуят на живо и песните от последния им албум "Пъзел", издаден на 13 октомври 2021 г. Турнетата на БТР зад граница преминават при огромен интереси с вълнуващи срещи с почитателите след концертите.

"След концерт обикновено първият въпрос е: "Кога ще дойдете пак?", което е чисто емоционално повлияно може би от самия концерт" – разказва барабанистът Илиян Диков. - "Другото нещо, което ни казват българите в чужбина е: "лятото се прибирам в България, къде мога да ви видя там?" - Това са първите коментари, и след това започват вече по-задълбочени разговори“.


"Помните ли през 96-та година, когато свирихте на морето, и ние тогава се запознахме? Веднага след това заминахме, да речем, за Берлин…" – цитира думи на почитатели вокалистът на групата Атанас Пенев, и добавя: – Много е мило, когато виждаш тези хора и отношението, което те имат. И как този концерт, който ние сме изнесли, ги е върнал години назад и на тях им е станало приятно."

Последното eвропейско турне на групата беше през 2019 г., като същата година реализираха и серия концерти в САЩ и Канада. Освен в цяла Европа и зад Океана, българските рок музиканти са концертирали в Китай и Виетнам.

"Българите /зад граница-бел.ред./ ни приемат като "наш’ те момчета", винаги има доза носталгия – продължава Наско. – Тя не е толкова силно изразена в европейското ни турне, като това, което предстои, но когато пресечеш Океана нещата стават много по-сантиментални, което е нормално. За нас е много мило, защото това турне, което ще започнем от Виена, а след това в Германия трябваше да реализираме още преди Covid-а, но за наше съжаление всичко пропадна.

Концертите на Б.Т.Р. и в България, и по света, са добре известни с високото си ниво. Родните рок звезди са свирили на една сцена с легендарни музиканти и групи, като Deep Purple, Whitesnake, Scorpions, Ronnie James Dio – Heaven and Hell, Nazareth, Motorhead, Europe, Accept, Gamma Ray, Michael Schenker Group, Iron Maiden и пр.


"Може би всичко, за което сме си мечтали като млади се изпълни, да бъдем с огромни звезди на една сцена - и с Глен Хюс, и с Джон Лоутън, с когото наистина бяхме много близки, а с Джони Джоели (Johnny Gioeli) тази година отново ще бъдем заедно, този път на July morning и ще посрещнем слънцето – казва Наско.– Не зная доколко е голяма или достатъчно реалистична тази мечта, но дано да продължим в този дух и да се опитваме да правим нови албуми, нова музика, които да са достатъчно добри за марката БТР."

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 - годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Освен със световните имена в рока, групата работи и с големите имена от българската сцена. БТР включиха в албума "Пъзел" песните "Не за мен" с Карил Маричков и Валди Тотев, както и "Вяра" с Ахат – най-новата им песен, която на годишните награди на класацията БНР ТОП 20 взе награда в категорията "Най-добър дует или колаборация".

Казано накратко, Б.Т.Р. изпрати много успешна 2022 г., наситена с множество концерти в България, Кипър и Лондон, национално турне "Мюзикъл и Рок" и стартира ударно 2023 г. с концерт в София на 3.02. с предварително продадена зала и европейско турне. Гледат напред и към големия концерт в Зала 1 на НДК на 13.10.2023, с който ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата.

Снимки: Facebook / Б.Т.Р

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15