Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Блинкен няма да разговаря с Лавров на срещата на Г-20

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен няма да се срещне с руския и с китайския външен министър на започващата днес среща на Г-20 в Ню Делхи, съобщи АФП. След инвазията в Украйна Блинкен отказва разговори със Сергей Лавров, отхвърляйки руските изявления, че Кремъл е готов да обсъди започнатата от Владимир Путин война. “Ако Русия наистина беше готова да се ангажира със смислена дипломация за прекратяване на агресията, ние щяхме да бъдем първите, които биха работили за това”, коментира държавният секретар. Според него истинският въпрос е дали страната ще стигне до момент, в който наистина е готова да спре войната и дали ще го направи според устава на ООНСлучващото се в Украйна ще бъде основна тема на разговорите в Ню Делхи. 

Двама души са загинали, а 20 са евакуирани след руски ракетен удар срещу пететажен жилищен блок в Запорожие през тази нощ, информира “Гардиън”. Спасители търсят оцелели под развалините и до момента са открити 11 души. На денонощен руски обстрел са подложени Никопол в Днепропетровска област, Запорожие, района на Херсон, фронтовата част на Донбас, Харковска, Сумска и Черниговска област, заяви президентът Володимир Зеленски. “Въоръжените сили на Украйна държат всички участъци от фронта под контрол”, изтъкна той часове след като украинското военно командване съобщи, че руските войски напредват в района на Бахмут – главната цел на Москва. 

Дроновете, с които Русия в последните дни атакува Украйна, вероятно са излетели от западната Брянска област, заявиха от британското военно министерство, цитирано от ДПА. Това означава, че Кремъл вече разполага с втора площадка за доставяните от Иран безпилотни летателни апарати. Досега дроновете излитаха от южната Краснодарска област. “Втората площадка дава на руснаците допълнителна отправна точка за атаки, която е по-близо до Киев”, пише в доклада, разработен на основата на информация от британското разузнаване. /ДЦ 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14