Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла България чества националния си празник

Снимка: архив

На 3 март цяла България отбелязва с тържества националния си празник - 145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. 

От 11:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще бъде отдадена почит пред паметта на загиналите за свободата на България. 

От 18:30 часа на площад „Народно събрание“ на тържествената заря-проверка Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. 

Историческият връх Шипка в Стара планина също е център на тържествата, в тях ще се включи премиерът Гълъб Донев. Началото им е от 11:00 часа. Паметникът на свободата на върха ще работи с удължено работно време до 19:00 часа.

Бургас отбелязват празника с тържествени ритуали, голямо хоро и автошествие. То събира за шеста година родолюбиви българи под българския трибагреник. Ще премине през главните улици и булеварди на града и ще се насочи към Българово, за да бъде почетена паметта на християните, посечени в храм Свети Атанасий през 1878 г.

В Крумовград ще бъдат положени венци пред паметниците на Руския воин и Капитан Петко войвода. 

В Ловеч паметта на руските войни и местните жители, дали живота за Освобождението, ще бъде почетена едновременно пред паметниците на Цачо Шишков, Кървавия камък, както и пред 12-те монумента в Алеята на българо-руската дружба в парка "Стратеш".

Факелно шествие под надслов "Да запалим огъня на родолюбието“ организира Община Берковица. Атрактивното събитие ще състои в Берковския Балкан на ски писта "Ком" от 18:30 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40