Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отбелязва 3 март по света?

Снимка: Биляна Николова

145-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва не само в страната, но и от българите зад граница. Молебен за падналите в националноосвободителните борби ще отслужи днес българският свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов като част от честването на 3 март в българското училище „Народни будители“ в град Паралимни. В кипърската столица Никозия се провеждат „Дни на България 2023“ и „25 години Съюз на българите в Кипър“. Празничен концерт ще се състои на 4 март в град Лимасол по инициатива на Съюза на българите в града, българския културен клуб „Възраждане” и българското училище „Св. Климент Охридски”. В него ще участва обичаният изпълнител Орлин Горанов, предава кореспондентката ни Бранислава Бобанац.

В щата Охайо, САЩ, обявиха 3 март за Ден на България. Това стана с прокламация на губернатора Майк Деуайн, в която се казва, че това е знак на признателност и почит към приноса на македонските и български имигранти, дали много за социалния, икономически и културен просперитет на щата, предава кореспондентката ни Елена Цанева.
В неделя, 5 март, българите в ЮАР ще се съберат в Българския културен център, за да отбележат празника с програма, подготвена от децата от българското неделно училище "Слънчо" и танцова група “Българска роза”.
"За Освобождението на България отдават живота си хиляди руски, украински, финландски, румънски, сръбски войници, като и хиляди  верни синове на българския народ". Това отбелязва в обръщението си по повод празника президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Той напомня, че в Опълчението участват и около 1000 бесарабски българи, сред които Данаил Николаев, Стефан Любомски, Стефан Кисов, Аврам Гуджев и др. В знак на преклонение пред паметта на предците, жертвали се за свободата на България, по инициатива на Асоциацията през 2012 г. в Болград е издигнат Мемориал на българските опълченци.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30