Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Путин поставя руската икономика на военновременни основи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Владимир Путин подписа указ, чрез който компании, които не изпълняват в срок дадените им военни поръчки от държавата, могат да бъдат поставяни под външна администрация, информира Ройтерс. Това означава, че Министерството на икономиката има правото да отстранява тяхната управа и на нейно място да назначава ново ръководство. “Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено освен в частично или напълно окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област”, коментира агенцията. Икономиката на Русия все повече минава във военновременен режим и фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, отбелязва тя.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара, който за първи път съдържа и тактически подвижни щурмови мостове за транспортиране по тях на танкове и бронирани превозни средства, предаде Ройтерс. “Този пакет включва повече боеприпаси за осигурените от САЩ противовъздушни системи HIMARS и гаубици, с които Украйна толкова ефективно се защитава”, поясни държавният секретар Антъни Блинкън. По думите му, Русия сама може да прекрати войната си още днес. “Докато обаче не го направи, ние ще стоим обединени с Украйна колкото е необходимо и ще укрепваме военните й сили на бойното поле, така че тя да бъде във възможно най-силната позиция на масата за преговори”, подчерта той. От началото на конфликта Съединените щати са предоставили на Украйна военна помощ за над 30 млрд. долара.

Продължават ожесточените боеве между руските войски и украинските защитници – особено около Бахмут. Основателят на руската наемническа военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че градът вече е обкръжен и под украински контрол остава само един път. Украйна пък твърди, че Бахмут ще продължи да се защитава. Междувременно президентът Володимир Зеленски, който беше домакин на конференцията “Единство за справедливост" в Лвов, заяви, че страната му се стреми да осигури възможно най-голяма подкрепа за трибунал срещу агресията на Русия. “Съединените щати възнамеряват да потърсят отговорност от Русия за престъпленията, извършени по време на несправедливото и непровокирано нахлуване срещу суверенния ѝ съсед”, заяви правосъдният министър и главен прокурор Мерик Гарланд. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също посети Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40