Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от дезинформационна кампания ли е розовото ни масло и ще го обяви ли ЕК за токсично?

Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Не е вярно, че ЕС възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото, става ясно от позицията на Еврокомисията, цитирана от БНР. Реакцията е във връзка с появилата се информация, че етеричните масла ще бъдат подложени на европейска регулация, която или ще ги забрани, или ще задължи производителите да им поставят специални обозначителни етикети – ярко жълти с череп и кости.

Преди дни стана известно, че розовото и други етерични масла ще бъдат класифицирани от ЕК не като натурални, а като химически продукти, които биха могли да са потенциално токсични. България е водещ световен производител на розово и лавандулово масло, продукти с широко приложение в индустрията – българската и световната.

След поредица от медийни публикации и коментари в общественото пространство, излезе официална позицията на Европейската комисия. В нея се казва, че етеричните масла вече са определяни като химични вещества и са регулирани като такива от европейското законодателство, както и че те няма да бъдат забранени. И още, „Комисията не възнамерява да промени това определение, нито да започне да изисква анализ на всяка молекула в етеричните масла. Като цяло преразглежданите правила ще спомогнат за по-доброто идентифициране на опасните свойства на химичните вещества и за по-доброто управление на свързаните с тях рискове, когато е необходимо.“

Може ли българското розово масло да е „токсично“?

Българското розово масло е сложен натурален продукт, който е невъзможно да се получи по синтетичен начин. Има богата фармакологична активност, доказана от български и чужди учени, научаваме от с доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в град Казанлък. В интервю на Божидар Александров от програма "Христо Ботев" на БНР, тя обяснява какви са характеристиките на розовото масло, произведено в България :


Получава се чрез водно-парна дестилация. Това е метод, създаден преди стотици години, който е напълно екологичен и безопасен за здравето на хората и околната среда. Производството на етерично масло не може да се приравни с това на химическите субстанции. До момента, поне в института, не ни е известно нещо, което да е вредно за хората в съставките на розовото масло. Правим кремове, парфюми и не сме получавали оплаквания. Класифицирането на розовото масло и всички други етерични масла не като натурален, а като химичен продукт, веднага ще рефлектира, както върху парфюмерийната, така и върху фармацевтичната промишленост. Ще се наложат ограничения и изисквания, които ще доведат до скок в себестойността и оттам до трудности с реализацията на пазара. Това ще има негативни последици, както за хората, така и за бранша. “

Преди дни българският евродепутат Атидже Алиева-Вели поясни, че според очакваното предложение на ЕК, етеричните масла, вместо да се разглеждат като вещества, както досега, ще бъдат класифицирани като … смеси.

Смес ли е розовото масло?

Смятам, че не може да е смес - казва доц. Баева. Това е сложен натурален продукт, който съдържа в себе си около 300 съставки, но не може подробно да кажем какви са те. Ние считаме, че то не е вредно за хората и за промишлеността.“

Подготвяните промени в европейското законодателство, свързани с класифицирането и опаковането на вещества, считани за химически бе повод БНР да се обърне за коментар и към Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието:

“На практика за това, което желаят да се промени в регламента за етикетирането, ще изразим становище. Ние искаме то да касае само масла, получени по химичен път. А естествените, използвани от хилядолетия в медицината и в ароматерапията, и като успокоителни, са абсолютно безвредни. Още повече, в момента има регламенти на ЕС, които определят някои от тях като хранителни добавки, така че самите регламенти ще се „бият“ на европейско ниво. Също така е ясно, че се намираме в предизборна ситуация и че някои използват това в предизборни планове. Българските производители на етерични масла, и най-вече на розовото масло, което е национален символ на България, трябва да са спокойни – България ясно и категорично изрази официално позиция, че иска да остане досегашният регламент специално за етеричните масла, добити по естествен път, каквото е розовото масло, лавандулата и пр.“, посочва зам.-министър Джиков.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова по материал на Божидар Александров от програма „Христо Ботев“ на БНР

Снимки: ЕПА/БГНЕС-архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15