Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев реши, че ще продължи да защитава Бахмут

Снимка: Facebook /Въоръжени сили на Украйна

Министрите на отбраната от ЕС се събират на неофициална среща в Стокхолм, съобщи шведското председателство. На 7 и 8 март в присъствието на украински представители ще се обсъжда военната подкрепа за Украйна, включително обучението на украински военни и закупуването на артилерийски боеприпаси за Киев. Естония вече предложи ЕС да задели 4 млрд. евро за закупка на 155 мм снаряди. Украински генерали ще запознаят участниците във форума за ситуацията на фронта.

Продължават сраженията при украинския град Бахмут. Президентът Володимир Зеленски заяви, че съветът на командващите е решил да продължи отбраната на града. Същевременно руските сили се опитват да затегнат обсадата на града и да осигурят първата си голяма победа на бойното поле от повече от 6 месеца. Бахмут не е обкръжен, заяви председателят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, но определи ситуацията там като сложна, предава REUTERS.

Според репортаж на New York Times News, от 4 март, украинската армия провежда контраофанзива край Бахмут и е задържала контрола върху последният главен път водещ към обкръжения град.

Град Бахмут се намира в оперативно обкръжение, каза пред руската държавна телевизия Ян Гагин, съветник на сепаратисткия лидер в Донецк Денис Пушилин. В града остават около 10 000 украински военни. Загубите им в жива сила достигат до 500 души на ден. Ако украинците се опитат да се измъкнат от обкръжението, ще понесат още по-големи загуби и в крайна сметка ще бъдат изправени пред избора да се предадат или да загинат, твърди Гагин и смята, че украинската армия е изхабила целия си настъпателен потенциал край Бахмут.

Цитирайки неназован източник от НАТО, CNN съобщи, че досега в боевете за Бахмут руската армия е дала 5 пъти повече жертви от отбраняващите се украинци, сочат разузнавателните данни на Алианса. Въпреки благоприятното съотношение Украйна търпи значителни загуби, коментира източникът.

Китайският външен министър Цин Ган заяви на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта. "Тази невидима ръка използва Украйна в интерес на определени геополитически цели", твърди дипломатът. "Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема. Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

"Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25