Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради спад на глобалната икономика БНБ прогнозира забавяне на БВП

Снимка: Ани Петрова

Растежът на БВП на България ще продължи да се забавя в началото на 2023 г. и да премине в слаб спад през второто тримесечие, прогнозира Българската народна банка (БНБ). "За това ще допринася прогнозираното продължаващо понижение на запасите в икономиката и очаквания по-слаб износ на стоки предвид влошаващата се глобална икономическа активност", се казва в тримесечния Икономически преглед на БНБ.

В края на 2022 г. инфлационният натиск в икономиката остана силен, независимо от отслабването на проинфлационното влияние на енергоносителите. Това се дължи на "по-високия на годишна база размер на нетни фискални трансфери към домакинствата и възнаграждения в бюджетната сфера", пише в анализа.

Към ноември 2022 г. брутният външен дълг на България възлиза на 43.8 млрд. евро или 54.2% от БВП. Това е увеличение с 2.3 млрд. евро за година, но тогава дългът е бил 58.4% от БВП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27