Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство е поискало разяснения за арестите на българи в Босилеград

Снимка: mfa.bg

Генералният директор по „Европейски въпроси“ във външно министерство Славена Гергова е разговоряла по телефона с посланика на Сърбия в България Желко Йович. Поискана е информация за ареста на двамата активисти от българското национално малцинство в Босилеград. Това „хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години на сръбски държавен глава в града, където живее голяма част от българското национално малцинство“, се казва в реакцията на външно министерство. Иска се изясняване на причините за ареста, „предизвикал негативна реакция в България“. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на евроинтеграция, е подчертал българският дипломат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00
Димитър Главчев

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна". По думите на Главчев,..

публикувано на 04.07.24 в 12:28

България отново ще се пренесе в духа на Tour de France

За втора поредна година България ще бъде домакин на събитието L'Etape by Tour de France, което ще се проведе в района около Велинград. На участниците ще бъдат предложени две дистанции – 102 и 57 километра, които ще включват и едно трудно..

публикувано на 04.07.24 в 08:35