Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на България“ в Британска Колумбия

Снимка: Facebook/ Bulgarian-Canadian Society of BC

Сънародниците ни в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада, очакват с нетърпение инициативата „Дни на България“, която ще стартира на 26 март в парк Deer Lake на град Бърнаби. В пространството пред Арт галерията ще бъдат засадени български рози. След церемонията, в местния музей ще се проведе среща, на която канадската публика ще бъде запозната с интересни факти за България. “Ще разкажем за нашите прекрасни места - планини, реки и морета. Ще ви направим съпричастни с нашия фолклор и нашите обичаи. По време на събитието ще представим Казанлък - града на розата и ще разкажем за Розовата долина“, съобщава Фейсбук групата на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия.

През 2023-та се навършват 30 години от полагане на основите на организираното изучаване на български език и 20 години от организираната фолклорна дейност във Ванкувър. В канадския град има две български училища и няколко танцови групи. „Горди сме и преди всичко благодарни, че тези дейности през годините и досега са реализирани с много труд и време на десетки родолюбиви доброволци.“, споделят администраторите на фейсбук страницата и допълват: „По повод на тези годишнини в момента събираме материали, за да направим архив за историята на изучаването на български език и организираната танцувална дейност на българската диаспора във Ванкувър: спомени на участници, записи на събития, снимков и видеоматериал от многобройните прояви на танцовите състави и децата в училище.“

Съставил: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37