Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

10
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

Гаро Кешишян (р. 1947, България), от серията „Строителни войски“, 1981-1995

Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно колекцията съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му.

Николай Василев (р. 1945, България), 9-ти септември, София,1989

В съпътстващата програма към изложбата ще бъдат показани три документални филма, посветени на трима фотографи, включени в колекцията – Робърт Франк, Антанас Суткус и Джоел-Питър Уиткин.

Робърт Франк (1924-2019, Швейцария), Андреа, Саутхемптън, 1955

Рафаело Казаков е роден през 1963 г. в София. През 1988 г. завършва английска филология в СУ „Климент Охридски“, а през 1994 г. се дипломира като магистър по фотография и визуално изкуство в колежа “School of Visual Art” в Ню Йорк. Автор е на многобройни самостоятелни изложби по света, като негови творби са в постоянните колекции на Националната художествена галерия – София и музеите “Preus Fotomuseum” – Хортен, Норвегия, “Museum of Fine Arts” – Хюстън в САЩ и “Musee de la Photographie” – Шарлероа в Белгия.

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37