Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония отрече да ограничава правото на сдружаване на българите

Българският Културно-информационен център в Скопие
Снимка: ФБ/БКИЦ-Скопие

“Законът за сдруженията и фондациите и решенията на Комисията по имената не са насочени срещу гарантираното право на сдружаване, а срещу решенията сдруженията да носят имена на спорни личности, които създават дискомфорт сред гражданите на страната”, написа на своята интернет страница външното министерство на Северна Македония. Коментарът идва след острата реакция на страната ни по повод забраната две български сдружения в РСМ да ползват избраните от тях имена – “Иван Михайлов” в Битоля и “Цар Борис III” в Охрид.

Според външния министър Николай Милков България следи с безпокойство опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония и ще реагира пред европейските си партньори след нападението в четвъртък над българския Културно-информационен център в Скопие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09